RVS onderhouden en schoonmaken

schoonmaak spuitbus

Hoe onderhoud en reinig je RVS?

Je hebt een mooi kunstwerk van RVS laten plaatsen. Hoe moet je het nu gaan onderhouden? RVS is toch roestvrij en heel glad? Dan is onderhoud en schoonmaken toch ook niet nodig? 

Meestal is dat ook het geval! In de meeste gevallen hoef je RVS nauwelijks of niet te onderhouden. Vooral als en beeld vrij in de tuin of op een terras staat.  Maar hoewel RVS inderdaad lastig roest en heel glad is moet het in sommige gevallen af en toe even schoongemaakt worden. Net als alle andere objecten buiten daalt er stof op neer, blaast de wind er vuiligheid op en poepen vogels er soms op.  Onderhoud en schoonmaken is dan af en toe nodig; zeker als je wilt dat het er als nieuw uit blijft zien.

RVS roest toch niet?

Hoewel RVS in vergelijking met andere materialen weinig onderhoud nodig heeft is het niet geheel onderhoudsvrij. De meest voorkomende gedachte over RVS  dat roestvast staal niet zou kunnen roesten klopt niet helemaal. Als RVS met de verkeerde middelen wordt schoon gemaakt kan er roest ontstaan. Dat kan gebeuren wanneer RVS in aanraking komt met chloor of met gewoon roestend ijzer.  Meestal kunt u dit gelukkig zelf voorkomen en komt het in de praktijk niet veel voor.

Vliegroest en theevlekken

Vliegroest is weer iets anders. Kleine roest spikkeltjes die op het RVS ontstaan komen meestal van buitenaf; ijzerdeeltjes die in de lucht zitten en op het RVS neerslaan. Als iemand met een slijptol in de buurt een stuk ijzer doorslijpt vliegen minuscule ijzerdeeltjes in de lucht. Zelf een trein die over rails dendert produceert heel fijn ijzerstof. Het stof komt op het RVS monument terecht en met een beetje vocht in de lucht begint het te roesten; bruine spikkeltjes tot gevolg. Soms ontstaan door verontreiniging in de lucht een soort bruine vlekken op het RVS, dat noemt men ook wel theevlekken.

RVS huid

Een mooie eigenschap van RVS is dat de huid een herstellend vermogen heeft en een onzichtbaar beschermlaagje heeft dat na een beschadiging met enige tijd weer dichtgroeit.  Daardoor blijft RVS onder normale omstandigheden jarenlang mooi. Het RVS kunstwerk dat Jeroen Stok levert is altijd schoon en vrij van roestdeeltjes en stof. Het huidoppervlak is na het schuren weer gesloten. In principe gebeurt er dus niet zo heel veel mee onder normale omstandigheden.

Toch kunnen in de loop der tijd door weersinvloeden vlekken en verkleuringen ontstaan.  Regelmatig schoonhouden en onderhoud voorkomt dat.

1 Hoe maak ik RVS schoon?

Hoewel er tal van middelen en RVS reinigers zijn is vaak een gewoon sopje met een mild schoonmaakmiddel in combinatie met een zachte spons of doek al voldoende. Afspoelen met voldoende (liefst gedemineraliseerd) water. Daarna droog wrijven met een zachte doek. Gebruik liever geen schuursponsjes of schuurmiddelen omdat deze krassen kunnen veroorzaken. Om dezelfde reden moet je zand en vuil nooit wegvegen met een droge doek of vegertje. Spoel de vervuiling eerst met overtollig water weg. Daarna kan het eerder genoemde sopje van pas komen. Is dat niet voldoende probeer dan een standaard RVS reiniger van 3M. Als er hardnekkige vlekken op het grafmonument zitten probeer dan een dik, zacht en vloeibaar reinigingsmiddel te gebruiken. Let op dat je nooit schoonmaakmiddelen gebruikt waar bleek of chloor inzit. Bleekwater, staalwol, zilverpoets, en reinigingsproducten op basis van chloor zijn funest voor het RVS grafmonument.

2 Een witte of grijzige waas op het RVS?

Waarschijnlijk is dat kalkaanslag van (regen)water. Probeer met schoonmaakazijn de vlekken nat te houden. De kalk lost in azijn op.  Naspoelen met overvloedig gedemineraliseerd water.

3 Vliegroest op RVS verwijderen

Om vliegroest te verwijderen heb je een speciaal middel nodig. We gebruiken zelf het middel Rustbuster van de firma Ranex. Dit middel is op basis van een zuur en maakt sterk verontreinigd RVS (met vliegroest) goed schoon. Verkrijgbaar in kleine en grote verpakkingen. Insmeren met een kwastje, nathouden en wachten tot de roest verdwenen; afspoelen met overvloedig gedemineraliseerd water. Is milieuvriendelijk, maar tast wel steen aan. Dus wees voorkom contact met graniet, marmer of hardsteen.

Let op dat je met Ranex gegraveerde teksten ontziet! Gelaserde en geëtste teksten kunnen er minder goed leesbaar door worden.

4 Sterk vervuild RVS schoonmaken

RVS dat al tijd lang niet onderhouden is, kan wel een opknapbeurt gebruiken. Je herkent slecht onderhouden RVS aan groene, bruingele en/of donkere vlekken. Om dit schoon te maken gebruiken wij ook Rustbuster. Er zijn ook tal van andere reinigers waar we zelf geen ervaring mee hebben.

Let op dat je met Ranex gegraveerde teksten ontziet! Gelaserde en geëtste teksten kunnen er minder goed leesbaar door worden.

5 Krassen op geschuurd of mat RVS verwijderen

Mochten er in de loop der tijd oppervlakkige krasjes ontstaan zijn dan zul je die bij geborsteld of geslpen RVS meestal nauwelijks zien. Als het storend is zal het RVS waar de krasjes inzitten opnieuw geschuurd moeten worden. Vaak volstaat schuren met ScotchBrite.

6 In de juiste richting

Let wel op: als je gaat schuren doe dat dan met de slijprichting mee en er niet haaks op. Als je dit wel zou doen, krijg je doffe plekken die je haast niet meer weg krijgt. Nogmaals: gebruik nooit staalwol op RVS ook niet om krasjes weg te werken.

Diepe krassen moeten mechanisch worden weggewerkt. Dit is nogal specialistisch werk en kun je beter overlaten aan de vakman.

7 Krassen op gepolijst RVS (spiegel) verwijderen

Op gepolijst RVS zijn vrijwel alle krasje extra goed zichtbaar, en vrijwel altijd storend zijn. Wegwerken moet mechanisch met polijst pasta gebeuren. Overlaten aan de vakman!

Lijst van chemische stoffen waar RVS 316 echt niet tegen kan

 • Aluminiumfluoride – waterige oplossing
 • Anilinehydrochloride – waterige oplossing (* zuurbestendig FKM verbinding)
 • Antimoon chloride – waterige oplossing (* zuurbestendig FKM verbinding)
 • Borofluoric zuur
 • Broomwaterstof – water
 • Caro’s zuur – waterige oplossing
 • Chloor (gas) – Natte (gechloreerde water)
 • Chloorzuur – waterige oplossing
 • Ferro / ijzerchloride – waterige oplossing
 • Fluoboorzuur (borofluoric zuur)
 • Gechloreerd water (chloorgas – nat)
 • Koningswater
 • Koperchloride – waterige oplossing
 • Trichloorazijnzuur – waterige oplossing
 • Waterstofperoxide 30% (* zuurbestendig FKM verbinding)
 • Zoutzuur – waterige oplossing

Jeroen Stok

Jeroen Stok is RVS kunstenaar en maakt bijzondere en unieke RVS kunstwerken in opdracht

Vrijblijvend advies

Graag adviseren we u over een persoonlijk kunstwerk of sculptuur. Neem vrijblijvend contact op voor een kennismaking.

Jeroen Stok
info@jeroenstok.nl
Moezelstraat 72
8226LB Lelystad
06-49 351 338