Kunstwerken en opdrachten voor overheden

Productcategorieën

Product Stijl

Product Kenmerken

Toont alle 16 resultaten

Exclusieve beelden en sculpturen

Vraag vrijblijvend om meer informatie of een nadere kennismaking
Contact opnemen

Kunstopdrachten voor gemeenten en overheden

monumentale RVS tulp in het waterKunst verfraait de leefomgeving; de ruimte wordt prettiger om naar te kijken en om in te verblijven. Mijn kunstwerken voor de openbare ruimte zijn hufterproof en blijvend mooi.

Kunst in de openbare ruimte

Kunst in de publieke ruimte verbetert de kwaliteit van het openbare gebied.

Dat geldt zowel voor particulieren of bedrijven die opdracht geven om een beeld laten maken als voor overheden en organisaties die meer met de publieke ruimte te maken hebben.

Gemeenten en overheden organiseren zelf projecten, kunstopdrachten veelal vanuit een visie over Kunst in de Publieke Ruimte.

RVS Kunstwerk voor overheden

Schetsopdracht

Bij het ontwerpen van een beeld voor overheden werk ik vanuit de opdrachtformulering – deze probeer ik op mijn eigenwijze te vertalen tot een origineel beeld waarbij de gebruiker centraal staat. Ook probeer ik vanaf de start rekening te houden met duurzaamheid, veiligheid en de noodzaak voor onderhoud later tot een minimum te bepreken.

Op basis van de opdracht maak ik een schetsontwerp – dat kan in een digitale 3D presentatie of op traditionele wijze met maquette van karton.

Beelden voor overheden – definitief ontwerp met begroting

Als het schetsontwerp akkoord is maak ik graag een definitief ontwerp met een begroting. In sommige gevallen maak ik op verzoek van de opdrachtgever eerst nog een model op ware grootte. Deze mockup biedt de gelegenheid om te zien of het kunstwerk straks de juiste afmetingen en verhoudingen krijgt: heeft het kunstwerk met deze afmetingen buiten de gewenste impact?

Stapsgewijze uitvoering van kunstwerk

Ook de realisatie van het kunstwerk doe ik het liefst stap voor stap. Daarbij houd ik u voortdurend op de hoogte. Zo bespreek ik telefonisch de voortgang en ontvangt u van mij regelmatig foto’s en video’s van de laatste stand van zaken. Ook bent U van harte welkom om tussendoor in de werkplaats de vorderingen van het kunstwerk te komen bekijken.

Ik zorg er voor dat alles volgens afspraak en binnen het afgesproken budget gebeurt.  

Het moet immer een mooi sculptuur voor overheden worden waar gebruikers nog jarenlang plezier van kunnen hebben. Daarom moet het goed en duurzaam uitgevoerd worden.

Als het kunstwerk klaar is

Nodig ik u uit om in de werkplaats te komen kijken of alles volgens afspraak is gedaan. En als u tevreden bent spreken we af wanneer we het kunstwerk kunnen gaan plaatsen.

Plaatsen van het sculptuur

Vanzelfsprekend gaat het plaatsen van het kunstwerk in goed overleg met de opdrachtgever en betrokkenen.

Mogelijkheden van een kunstwerk voor overheden

Als kunstenaar ontwerp ik unieke kunstwerken voor overheden en beelden van verschillende materialen. Meestal gebruik ik ROESTVAST STAAL , maar op verzoek kan ook glas, brons en cortenstaal gebruikt worden.

Voor een beeld in opdracht gebruik graag RVS omdat het materiaal duurzaam is, strak, stralend en blijvend mooi is.

Maar waar uw voorkeur ook naar uitgaat, er ontstaat altijd een uniek kunstwerk voor overheden. Anders en bijzonder van vorm en materiaal.

Omdat metaal en RVS zo goed bewerkbaar zijn, kan er veel. Op de website ziet u meerdere voorbeelden van wat er zoal mogelijk is. Elke sculptuur maak ik in eigen beheer met alleen toegewijde vakmensen die net zo gedreven zijn als ik om een zo goed en zo mooi mogelijk kunstwerk te leveren.

Materialen

Deze materialen gebruik ik het meest voor beelden en kunstwerken

  • RVS 316 (inox)
  • Glas
  • Brons
  • Cortenstaal

Met deze duurzame materialen kan ik vormen realiseren, waardoor een uniek en duurzaam kunstwerk ontstaat. Ik gebruik alleen de beste kwaliteit materiaal.

Jeroen Stok

Voor een vrijblijvend gesprek kunt u mij bellen op 06-49351338. Of stuur  een e-mail naar info@jeroenstok.nl.

kunstenaar Jeroen Stok

 

Rol Kunst in gemeentelijk beleid

De bekende percentageregeling waarbij 1 procent van de bouwsom gereserveerd werd voor kunst werd al lang gelden afgeschaft. Opmerkelijk is dat een aantal gemeenten deze regeling weer in ere herstellen. Veelal wordt bij kunstopdrachten een adviescommissie met deskundigen ingeschakeld. Vaak zit in zo’n commissie een ambtenaar van cultuur, een stedenbouwkundige of architect een plaatselijke beeldend kunstenaar. Soms is er een bestaand fonds gecreëerd waaruit nieuwe kunstopdrachten worden gefinancierd.

Het kan ook voorkomen dat een opdrachtgever externe deskundigen inhuurt om nieuwe kunstopdrachten te begeleiden. Bijvoorbeeld door: de vraag te onderzoeken, een opdracht te formuleren, een groslijst maken, verschillende beeldend kunstenaars te benaderen, contracten op te stellen, contact tussen kunstenaar en opdrachtgever te onderhouden, ondersteuning bieden bij aanvraag vergunningen etc. Ook kan deze partij als het eerste aanspreekpunt voor buurtinitiatieven, opdrachtgevers en kunstenaars dienen.

Commissie Kunst openbare ruimte

Regelmatig initieert, begeleidt en realiseert zo’n Commissie Beeldende Kunst kunstopdrachten bij nieuwbouw en renovaties. Vaak wordt in samenspraak met de gebruikers een kunstopdracht geformuleerd. Bij nieuwbouw is het handig als vooraf al een bedrag in de aanneemsom is gereserveerd voor kunstopdrachten. Het budget kan dan zo nodig nog aangevuld worden met een bijdrage een gemeentelijk fonds en/of door incidenteel geld via derden.

Nieuwe kunstopdrachten

Nieuwe kunstopdrachten spelen een belangrijke rol bij de kwaliteit van publieke ruimte. Nieuwe kunstopdrachten stellen de positie en de betekenis van kunst in de openbare ruimte ter discussie: Wanneer is iets kunst in de openbare ruimte? Met een goed beleid om kunst te integreren in het straatbeeld krijgen niet alleen objecten en ruimten een kans, maar worden ook kunstenaars maatschappelijk betrokken bij renovatie van flatgebouwen, pleinen, straten, scholen etc.

Onderhoudsplan kunst in openbare ruimte

Belangrijk om te vermelden is verder nog dat met het plaatsen van kunst in de openbare ruimte direct al een onderhoudsplan (met structureel budget!) wordt meegenomen. Zodat de investering (met publieke middelen) verantwoord beheerd gaat worden.