Uitgelicht - Kunstwerk Noorwegen

Opdracht voor kunstwerk voor een prachtig houten huis in Noorwegen.
Een droomhuis hoog in de Noorse bergen ver weg van de bewoonde wereld en alle drukte. Een warm huis voorzien van alle gemakken waar je tot rust kunt komen van all hectiek. Wie droomt daar niet van? Bij Cees en Leontien bleef het niet bij een droom: zij realiseerden het huis van hun dromen...

Cees en Leontien ontwierpen hun huis geheel naar hun eigen inzichten en wensen. Aan de vormgeving, materialen, bouwwijze en achterliggende filosofie deden ze geen concessies. Het is helemaal geworden zoals ze wilden.

Een kunstwerk ontwerpen voor zo'n huis is een geweldige opdracht en uitdaging. Het kunstwerk is in samenspraak tot stand gekomen en aan alle details is aandacht besteed. Zo'n (subtiel) detail is bijvoorbeeld de ronde buis. Deze ronde buis is eerst ovaal gemaakt waardoor deze in het kunstwerk een mooie spanning kreeg; (als je goed kijkt zie je dat deze nergens even dik lijkt te zijn)

 

 

Een marmer kubus staat in het exacte centrum van het huis. Deze kubus is ingelegde met een bronzen mythische figuur waarin de drie basiselementen van de schepping verbeeld worden. Drie basis elementen vind je in veel religies terug (de vader, de zoon en de heilige geest - of man, vrouw en kind, - zon, maan en aarde, - leven, dood en wedergeboorte etc.

Boven de marmeren kubus hangen 3 in elkaar gedraaide RVS strengen met zwaluwen. De drie strengen verbeelden weer de drie basiskrachten. En de zwaluwen cirkelen lekker ongeordend naar boven; naar het licht van 6 dakramen.

Het thema en de gekozen materialen en vormen sluiten aan bij de materialen en kleuren van het huis.

 


detail van een bronzen zwaluwtje


lichte levende kleuren die bij het huis passen


Hier waakt de hond!

 


Montage door twee werkmannen

 
Tevreden eigenaren Leontien & Cees (staan achter het vuur)


heel vroeg in de ochtend


karakteristiek grasdak


Stilte en rust; als een spiegel zo vlak