RVS Beeld "Vleugels"

Kunstwerk in  opdracht

Het asymmetrisch RVS sculptuur met als thema "Vleugels uitslaan" was ter ere van Harald's vijftigste verjaardag. De betekenis van het beeld is voor de opdrachtgever en de ontvanger van het beeld bekend.

Het RVS 316 is met veel zorg in de gewenste vorm gemodelleerd en staat op een sokkel die de beweging in het beeld versterkt. De sculptuur is op een donkere dag in de stromende regen geplaatst. Ondanks dat straalt het kunstwerk op de foto's licht en helderheid uit.

Zodra het weer het toelaat maak ik betere foto's waarin de details beter tot hun rechtkomen.

"Forever" op 15-10 geplaatst in de regen


Beeldhouwtechnieken RVS

Deze abstracte beelden zijn gemaakt van RVS. Door het RVS te bewerken met machines als een wals en een zetbank ontstaan intrigerende ontwerpen en sculpturen.
RVS kan op verschillende manieren bewerkt worden waardoor totaal verschillende effecten ontstaan.

RVS is ongelofelijk taai en sterk materiaal. Het is lastig om te bewerken, maar het eindresultaat is (als je het goed doet) wel ongelofelijk mooi!

 

RVS soorten

Je hebt RVS in diverse soorten en samenstellingen. Sommige soorten RVS worden aangetast in een zuur of zout milieu. RVS 316 blijft in vrijwel alle omstandigheden goed. Dat is de reden waarom ik alleen maar RVS 316 gebruik.

 

Kan RVS roesten?

Ja en nee. Soms ontstaan na verloop van tijd op RVS roestsporen. Meestal zijn dat ijzerdeeltjes (stof dat ijzer bevat) die op het RVS terecht zijn gekomen. In de buitenlucht in combinatie met regenwater beginnen ze dan te roesten. Het is in dat geval niet het RVS zelf dat roest. Met een chemisch middel kunnen de ijzerdeeltjes verwijderd worden zonder dat het RVS aangetast wordt.

IJzerdeeltjes komen in de lucht bijvoorbeeld als een trein over de spoorrails rijdt. Of erger: als de buurman met een slijptol ijzer gaat doorslijpen.

Idealiter zou in een werkplaats waar met RVS gewerkt wordt helemaal geen ijzer aanwezig moeten zijn. Als dat toch het geval is wordt het RVS object voor de zekerheid behandeld met een stof die mogelijke ijzerdeeltjes wegvreet.

 

Abstracte beelden

Mijn abstracte beelden van RVS worden gelast en geschuurd en vaak ook nog gepolijst tot ze glimmen als een spiegel. Dat geeft een gevoel van perfectie en exclusiviteit. Moderne abstracte beelden van RVS kunnen zeer uiteenlopende ontwerpen zijn. Een abstract sculptuur van RVS is geschikt voor binnen en buiten, voor privé of zakelijke toepassingen.
De afmetingen van deze RVS kunstwerken kunnen variëren van heel klein tot monumentaal groot.


Abstracte beeldhouwkunst

Abstracte schilderkunst gebruikt slechts 2 dimensies en alleen wat verf om ideeën en emoties uit te drukken te geven. Abstract beeldhouwkunst daarentegen heeft heel wat meer nodig; het is veel stoffelijker. Aardse materialen als steen en metaal zijn letterlijk zwaar, zijn weerbarstig en gebruiken alle drie de dimensies. Alle beeldhouwkunst of het nu abstracte beelden betreft of een figuratief sculptuur is 3-dimensionaal. Dat geldt zowel voor wandplastieken als vrijstaande beelden in de ruimte.

Abstract sculptuur

Abstract beelden hebben soms een uitgangspunt in de figuratieve wereld dat meer en meer geabstraheerd wordt. Maar zelfs dat hoeft niet. Een abstract sculptuur kan ontstaan van de beeldhouwers idee of onderzoek naar ruimtelijke relaties tussen verschillende volumes.
Een goed kunstwerk en sculptuur is een eye-catcher, intrigeert en roept vragen op.

 

Abstracte beeldhouwers

Persoonlijk houd ik van het werk van beeldhouwers als David Smith, Tony Cragg, Constantin Brancusi, en Henry Moore.