Hooglied

De St Baafsabdij in Gent inspireerde tot dit kunstwerk "Hooglied" getiteld. 160 meter goudstof en ruim 100 kg ijzerspanen transformeerden een somber en naargeestig binnenkoer tot een prachtig hof. Het binnenkoer was vroeger een voorraadschuur geweest van het voormalige klooster.

Aanvankelijk wilde ik de ruimte geel kleuren met maiskorrels, maar dat zou een probleem met ratten gaan veroorzaken. De gevonden oplossing met goudkleurige stof vond ik zeer acceptabel.

Na zes weken met regen en zonneschijn waren de ijzerspanen in roest veranderd en was het goudstof deels verbleekt. De ontstane kleuren pasten perfect in deze bijzonder omgeving.

Het kunstwerk oogstte veel belangstelling en is een van mijn favoriete creaties. Met weinig middelen lukte het om de omgeving te transformeren op een wijze die paste bij het verleden van die plek.


Beeldhouwtechnieken RVS

Deze abstracte beelden zijn gemaakt van RVS. Door het RVS te bewerken met machines als een wals en een zetbank ontstaan intrigerende ontwerpen en sculpturen.
RVS kan op verschillende manieren bewerkt worden waardoor totaal verschillende effecten ontstaan.

RVS is ongelofelijk taai en sterk materiaal. Het is lastig om te bewerken, maar het eindresultaat is (als je het goed doet) wel ongelofelijk mooi!

 

RVS soorten

Je hebt RVS in diverse soorten en samenstellingen. Sommige soorten RVS worden aangetast in een zuur of zout milieu. RVS 316 blijft in vrijwel alle omstandigheden goed. Dat is de reden waarom ik alleen maar RVS 316 gebruik.

 

Kan RVS roesten?

Ja en nee. Soms ontstaan na verloop van tijd op RVS roestsporen. Meestal zijn dat ijzerdeeltjes (stof dat ijzer bevat) die op het RVS terecht zijn gekomen. In de buitenlucht in combinatie met regenwater beginnen ze dan te roesten. Het is in dat geval niet het RVS zelf dat roest. Met een chemisch middel kunnen de ijzerdeeltjes verwijderd worden zonder dat het RVS aangetast wordt.

IJzerdeeltjes komen in de lucht bijvoorbeeld als een trein over de spoorrails rijdt. Of erger: als de buurman met een slijptol ijzer gaat doorslijpen.

Idealiter zou in een werkplaats waar met RVS gewerkt wordt helemaal geen ijzer aanwezig moeten zijn. Als dat toch het geval is wordt het RVS object voor de zekerheid behandeld met een stof die mogelijke ijzerdeeltjes wegvreet.

 

Abstracte beelden

Mijn abstracte beelden van RVS worden gelast en geschuurd en vaak ook nog gepolijst tot ze glimmen als een spiegel. Dat geeft een gevoel van perfectie en exclusiviteit. Moderne abstracte beelden van RVS kunnen zeer uiteenlopende ontwerpen zijn. Een abstract sculptuur van RVS is geschikt voor binnen en buiten, voor privé of zakelijke toepassingen.
De afmetingen van deze RVS kunstwerken kunnen variëren van heel klein tot monumentaal groot.


Abstracte beeldhouwkunst

Abstracte schilderkunst gebruikt slechts 2 dimensies en alleen wat verf om ideeën en emoties uit te drukken te geven. Abstract beeldhouwkunst daarentegen heeft heel wat meer nodig; het is veel stoffelijker. Aardse materialen als steen en metaal zijn letterlijk zwaar, zijn weerbarstig en gebruiken alle drie de dimensies. Alle beeldhouwkunst of het nu abstracte beelden betreft of een figuratief sculptuur is 3-dimensionaal. Dat geldt zowel voor wandplastieken als vrijstaande beelden in de ruimte.

Abstract sculptuur

Abstract beelden hebben soms een uitgangspunt in de figuratieve wereld dat meer en meer geabstraheerd wordt. Maar zelfs dat hoeft niet. Een abstract sculptuur kan ontstaan van de beeldhouwers idee of onderzoek naar ruimtelijke relaties tussen verschillende volumes.
Een goed kunstwerk en sculptuur is een eye-catcher, intrigeert en roept vragen op.

 

Abstracte beeldhouwers

Persoonlijk houd ik van het werk van beeldhouwers als David Smith, Tony Cragg, Constantin Brancusi, en Henry Moore.